Dusík lze použít v celém procesu od sycení až po skladování. Pivovary mohou zvýšit svou výrobu a stát se soběstačnými při současném snížení nebo úplném odstranění příjmu CO2.
Proč používat dusík v pivovarnictví?
Svým způsobem se dusík v pivovarnictví používal dlouho předtím, než byl dusík vůbec uznán jako prvek. Tradiční anglická piva – stouts, porters, milds a bitters – byla vyvinuta dlouho před chlazením a nucenou karbonizací. Dřevěné sudy by nemohly udržet velký tlak CO2 z fermentace, takže mají přirozeně velmi nízké sycení oxidem uhličitým. Přidání sycení piva způsobilo, že pivo bylo bohatší a krémovější, s atraktivní hlavou.
Hospody začaly používat “pivní motory”, ruční pumpy, které mohly natlakovat sudy ve sklepě na cca 2 bary se vzduchem a dodávat pivo do píp u baru. Vzhledem k tomu, že vzduch obsahuje 78% dusíku, byl to většinou “dusíkatý” proces. Problém je v tom, že zbývajících 21% vzduchu je kyslík. Pokud se sud nespotřebuje asi za den, začne pivo oxidovat a kazit chuť. Hospody nyní používají 70-30% směs dusíku a CO2 k čerpání piva ALE.
Bubliny dusíku vytvářejí podstatnou a dlouhotrvající hlavu a vytvářejí hladší a krémovější pocit v ústech než CO2, zejména u stoutů a porterů. Malé bublinky v nitro pivu padají dolů, jak se tvoří hlava, protože malé bubliny jsou snadněji tlačeny proudy v pivu, zejména v tradiční půllitrové sklenici. Více o výrobě zde.
Proč používat Oxysystems dusíkové generátory v pivovarnictví?
Oxysystems nejen výrazně sníží vaši závislost na CO2 a celkových dodávkách, ale naše vortex technologie zajišťuje nejčistší dusík pro váš pivovar. S našimi pokročilými senzory a monitorovacími funkcemi je sycení dusíkem s oxidem uhličitým mnohem efektivnější. Dusík lze také použít k čištění nádrží a plnění do lahví, což vám poskytne nástroj pro celý proces. Zjistěte více o našem systému generátorů dusíku.